دارو-غذا

ویتامین آ و هر آنچه که باید راجع به آن بدانید

ویتامین آ

اختصاصی فارمافوری: ویتامین آ یک ویتامین ضروری است که بدن برای رشد و نمو به آن نیاز دارد. برای تشخیص سلولی، بینایی، عملکرد سیستم ایمنی و تولید مثل حیاتی است.

همچنین به عملکرد صحیح قلب، ریه ها، کلیه ها و سایر اندام ها کمک می کند.

کمبود ویتامین A در ایالات متحده نادر است. اگر این اتفاق بیفتد، می تواند منجر به مشکلات چشمی، از جمله شب کوری شود.

در این مقاله با انواع ویتامین A، کارهایی که ویتامین A انجام می دهد و برخی منابع خوب آن بیشتر بدانید.

 

انواع ویتامین آ

ویتامین A به اشکال مختلف وجود دارد. لیست زیر جزئیات بیشتری را ارائه می دهد.

ویتامین A از پیش ساخته شده در گوشت، ماهی و محصولات لبنی وجود دارد.

پروویتامین A در میوه ها، سبزیجات و سایر محصولات گیاهی وجود دارد.

رتینول شکل فعال اصلی ویتامین A در خون است. رتینیل پالمیتات شکل ذخیره‌سازی این ویتامین است.

بتاکاروتن یک پروویتامین یا پیش ساز ویتامین A است که در گیاهان وجود دارد – به ویژه میوه ها و سبزیجات تیره رنگ و میوه های روغنی.

بتاکاروتن به خودی خود یک آنتی اکسیدان است، اما بدن می تواند در صورت نیاز آن را به ویتامین A نیز تبدیل کند.

 

تمام فواید ویتامین آ

ویتامین A به بهبود عملکردهای مختلف بدن و به جلوگیری از طیف وسیعی از مشکلات کمک می کند؛ از جمله:

شب کوری

عفونت ها به خصوص در گلو، قفسه سینه و شکم

هیپرکراتوز فولیکولی که می تواند منجر به خشکی و برآمدگی پوست شود

مسائل باروری

تاخیر در رشد در کودکان

 

مصرف مقدار کافی ویتامین A فواید زیر را دار:.

خطر کمتر ابتلا به سرطان

برخی از کارشناسان به بررسی این موضوع پرداخته اند که آیا مصرف کافی کاروتنوئیدها می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه، پروستات و سایر انواع سرطان کمک کند یا خیر.

با این حال، تحقیقات نتایج متفاوتی را به همراه داشته است.

پوست و موی سالم

ویتامین A در رشد تمام بافت های بدن از جمله پوست و مو مهم است.

به تولید سبوم کمک می کند، روغنی که به حفظ سطح رطوبت در پوست و مو کمک می کند.

 

منابع غذایی

شکل ویتامین A به منبع حاوی آن بستگی دارد.

به عنوان مثال، رتینول آماده – که شکل فعال ویتامین A است – فقط از منابع حیوانی تهیه می شود.

 

غنی ترین منابع رتینول عبارتند از:

گوشت اعضای بدن، مانند جگر

ماهی های چرب مانند ماهی تن و شاه ماهی

شیر و پنیر

تخم مرغ

غذاهای گیاهی حاوی کاروتنوئیدها هستند، که اشکال آنتی اکسیدانی ویتامین A هستند. بدن در صورت نیاز آنها را به رتینول تبدیل می کند.

کاروتنوئید یک رنگدانه نارنجی است که به رنگ برخی از میوه ها و سبزیجات کمک می کند.

منابع میوه و سبزیجاتی که سرشار از کاروتنوئید هستند اغلب نارنجی هستند و عبارتند از:

کدو حلوایی

هویج

اسکواش

سیب زمینی شیرین

فلفل قرمز

طالبی

زردآلو

انبه

غذاهای گیاهی که سرشار از بتاکاروتن هستند شامل سبزیجات با برگ سبز تیره ؛ از جمله:

کلم بروکلی

اسفناج

سبزی شلغم

 

دوز مصرف توصیه شده

مقدار توصیه شده ویتامین A با توجه به سن متفاوت است. افراد در دوران بارداری و در دوران شیردهی نیز به میزان بیشتری نیاز دارند.

مقدار توصیه شده روزانه ویتامین A بر اساس سن به شرح زیر است:

تا ۶ ماهگی: ۴۰۰ میکروگرم

۷ تا ۱۲ ماهگی: ۵۰۰ میکروگرم

۱ تا ۳ سال: ۳۰۰ میکروگرم

۴ تا ۸ سال: ۴۰۰ میکروگرم

۹ تا ۱۳ سال: ۶۰۰ میکروگرم

۱۴+ سال: ۹۰۰ میکروگرم برای مردان و ۷۰۰ میکروگرم برای زنان

در دوران بارداری، میزان مورد نیاز ۷۷۰ میکروگرم در روز است. در دوران شیردهی ۱۳۰۰ میکروگرم در روز است.

نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه در سال‌های ۲۰۰۷-۲۰۰۸ نشان داد که افراد بالای ۲ سال به طور میانگین روزانه ۶۰۷ میکروگرم ویتامین A مصرف می کنند.

 

چه کسانی در خطر کمبود هستند؟

این افراد در معرض بالاترین خطر کمبود قرار دارند:

نوزادان نارس

نوزادان و کودکان در کشورهای در حال توسعه

افراد باردار و شیرده در کشورهای در حال توسعه

افراد مبتلا به فیبروز کیستیک

افرادی که از داروی کاهش وزن اورلیستات استفاده می کنند ممکن است خطر کمبود بیشتری داشته باشند.

مکمل های ویتامین A برای کسانی که بدنشان در جذب این ماده مغذی مشکل دارد در دسترس است.

 

خطرات

اگر افراد ویتامین A از پیش ساخته شده را بیش از حد مصرف کنند، چه از طریق رژیم غذایی یا از طریق مکمل می تواند باعث بروز مسمومیت شود.

سطح قابل تحمل بالای دریافت ویتامین A بر اساس سن متفاوت است. سطح بالای مصرف مقداری است که بالاتر از آن مصرف ویتامین A ممکن است سمی باشد.

فهرست زیر سطوح بالای دریافتی برای ویتامین A از پیش ساخته شده بر اساس سن را نشان می دهد:

تا ۳ سال: ۶۰۰ میکروگرم در روز

۴ تا ۸ سال: ۹۰۰ میکروگرم در روز

۹ تا ۱۳ سال: ۱۷۰۰ میکروگرم در روز

۱۴ تا ۱۸ سال: ۲۸۰۰ میکروگرم در روز

بالای ۱۹ سال: ۳۰۰۰ میکروگرم در روز

به نظر نمی رسد که فرد بتواند بتاکاروتن بیش از حد مصرف کند، زیرا بدن آن را تنها در صورت لزوم به ویتامین A تبدیل می کند.

 

مسمومیت با ویتامین A

گفته می شود، مصرف بیش از حد ویتامین A از پیش ساخته شده می تواند منجر به مسمومیت ویتامین A یا هیپرویتامینوز A شود.

 

علائم مسمومیت می تواند شامل این موارد باشد:

تغییر رنگ پوست

لایه برداری در کف دست و کف پا

پوست ترک خورده روی انگشتان

پسوریازیس

درماتیت تماسی آلرژیک

اکتروپیون که روی پوست اطراف چشم تاثیر می گذارد

خشکی لب، دهان و بینی که می تواند خطر عفونت را افزایش دهد

کاهش تولید سبوم

 

استفاده بیش از حد طولانی مدت می تواند منجر به موارد زیر شود:

تغییرات در تشکیل استخوان

سطح کلسترول بالا

آسیب کبدی

تغییرات سیستم عصبی که منجر به سردرد، حالت تهوع و استفراغ می شود

در دوران بارداری، مصرف بیش از حد رتینول می تواند خطر تولد نوزاد با موارد زیر را افزایش دهد:

شکاف کام

مشکلات قلبی

میکروسفالی

هیدروسفالی یا آب روی مغز

مشکلات مربوط به غده تیموس که گلبول های سفید را تولید می کند

استفاده از درمان موضعی رتینول همچنین ممکن است سطح ویتامین A را تا سطح ناسالم افزایش دهد. مردم تمایل دارند از رتینول به عنوان کرم ضد پیری پوست استفاده کنند.

 

ایزوترتینوئین

یکی دیگر از علل احتمالی مسمومیت ویتامین A استفاده از داروهای مبتنی بر رتینول است. ایزوترتینوئین (آکوتان) یکی از این نمونه ها است. پزشکان گاهی اوقات ایزوترتینوئین را برای آکنه شدید تجویز می کنند.

هر کسی که از این درمان استفاده می کند باید از مصرف مکمل های ویتامین A اجتناب کند زیرا این دارو از مشتقات ویتامین A است.

اگر فردی باردار باشد یا ممکن است باردار شود، پزشک ایزوترتینوئین را تجویز نمی کند.

 

خلاصه

ویتامین A یک ماده مغذی ضروری است که به بسیاری از عملکردها در بدن مانند محافظت از سلامت چشم کمک می کند.

در برخی موارد، پزشک ممکن است مکمل ها را توصیه کند. هرکسی که از مکمل‌های ویتامین A استفاده می‌کند باید از دستورالعمل‌های پزشک پیروی کند.

این متن توسط تحریریه فارمافوری با استفاده از منابع متعدد تهیه و تالیف شده است. بازنشر آن تنها با ذکر منبع مجاز است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *