اختصاصی فارمافوری: ” کلاژن خوراکی از ایجاد چین و چروک های پوستی جلوگیری میکند. این مکمل باعث می شود پوست شما مثل شبنم شاداب باشد. همچنین استخوان ها و ناخن های شما قرص و محکم و مفاصل شما بدون درد باشند.” اینها ادعاهایی است که توسط تولید کنندگان بیشمار مکمل کلاژن که به صورت پودر ، قرص و کرم تولید می شوند مطرح شده است.
کلاژن به عنوان یک ماده محبوب در مقوله سلامتی و زیبایی مورد توجه رسانه ها و مردم قرار گرفته است. اما اثبات اثر بخش بودن کلاژن هنوز روی هوا است! از حرف ما مایوس شدید؟ آنچه در ادامه می آید چیزهایی است که تا کنون به لحاظ علمی ثابت شده اند.
کلاژن چیست؟
کلاژن یکی از فراوان ترین پروتئین ها در بدن است. دکتر شاری مارچبین می گوید : در حقیقت ، کلاژن “اصلی ترین پروتئین ساختاری است که بافت همبند را در سراسر بدن ما ، از پوست گرفته تا استخوان ، عضلات ، تاندون ها و رباط ها تشکیل می دهد”. جای تعجب نیست که برای مکمل های حاوی این پروتئین تقاضای زیادی در بازار وجود داشته باشد. این پروتئین معمولا از کلاژن حیوانات و ماهی تهیه می شود.
کلاژن ۸۰ درصد پوست ما را تشکیل می دهد. با پروتئین دیگری به نام الاستین کار می کند که – بله ، حدس می زدید – پوست ما را کشسان نگه می دارد. اما با افزایش سن ، بدن ما به طور طبیعی شروع به کاهش تولید کلاژن می کند. دکتر ویتنی بوو ، متخصص پوست، کلاژن را به مثابه “طناب های پروتئینی در پوست” توصیف می کند.
چه چیزهایی کلاژن را از بین می برد؟
وقتی جوان هستیم ، طناب محکم می ماند. اما با افزایش سن ، انتهای آن شروع به اضمحلال می کند. اساساً ، بدن ما قادر به جایگزینی کلاژن از دست رفته به همان سرعت تجزیه آن نیست. دکتر بوو می گوید: “با آغاز ۲۰ سالگی ، ما هر ساله حدود ۱ درصد از کلاژن خود را از دست می دهیم.” که متأسفانه این به معنای خشک تر شدن پوست است. قرار گرفتن در معرض آفتاب ، دود سیگار و آلودگی نیز می تواند تجزیه کلاژن را تسریع کند. وی می گوید: “از نقطه نظر اهمیت به پوست مقوله استفاده از مکمل کلاژن ، به ویژه با افزایش سن و کاهش تولید کلاژن طبیعی بدن ، بسیار جذاب است.”
پپتیدهای کلاژن (کلاژن هیدرولیز شده نیز به آن می گویند.) که در مکمل ها هستند متفاوت هستند. آنها از آمینو اسیدهای مشابه کلاژن ساخته شده اند. اما به راحتی جذب بدن می شوند. به این دلیل که آنها زنجیره های آمینو اسید کوتاه تری نسبت به کلاژن دارند به راحتی جذب می شوند. (یعنی قابل هضم تر هستند). همانطور که گفته شد دکتر مارچبین به ما یادآوری می کند “اینکه چه مقدار از مکمل ها جذب می شوند و اینکه این اسیدهای آمینه به اندام های هدف خود می رسند یا خیر، هنوز جای بحث دارد.”
کلاژن خوراکی از ایجاد چین و چروک جلوگیری میکند؟
برخی مطالعات نشان می دهد مصرف چند ماهه مکمل های کلاژن می تواند خاصیت کشسانی پوست (یعنی چین و چروک و زبری) و همچنین علائم پیری را بهبود بخشد. برخی تحقیقات دیگر نشان داده اند مصرف کلاژن می تواند تراکم استخوان هایی که با افزایش سن تضعیف شده اند را افزایش دهد. و باعث کاهش درد مفاصل ، کمر و زانو شود. اما شمار این مطالعات اندک بوده است. و متاسفانه عمدتا سرمایه گذاری روی این تحقیقات توسط همان شرکت هایی که محصول را تهیه می کنند انجام می شود. که احتمال غرض ورزی در نتایج را افزایش می دهد.
با این حال نتایج مقالات شماره ۲۰۱۹ مجله Drugs in Dermatology که مجله ای علمی و بی طرف محسوب می شود، برخی از خواص کلاژن خوراکی را تایید کرده است. بر اساس تحقیقات مقالات این مجله می توان نتایج جالب توجهی بدست آورد. داده های این مجله برآمده از مطالعات کنترل شده با دارونما، و دو سو کور بوده است. که به بررسی این موضوع که کلاژن می تواند خاصیت کشسانی پوست و آبرسانی را افزایش دهد پرداخته. نتایج این مطالعات اثرات این مکمل ها را تایید کرده است.
متخصصان پوست چه تجربیاتی دارند؟
دکتر بوو معتقد است که این مطالعات ، “هر چند هنوز اندک است اما چون علمی و بی طرف بوده، نویدبخش است.”
وی کلاژن خوراکی قابل هضم را به بیماران خود توصیه می کند. همچنین خاطر نشان میکند که شخصا بر اساس تجربیات شخصی اش از بیمارانش، از نظر چروکهای پوستی، خاصیت کشسانی ، استحکام و آبرسانی پوست فواید قابل توجهی در مکمل کلاژن یافته است. او اغلب مکمل های پودری را توصیه می کند. (برای مشاهده یکی خالصترین پودرهای کلاژن بر روی مکمل کلاژینو کلیک کنید.) چرا که این ها را موثرتر می داند. با این حال، به علت طعم خاصی که این مکمل ها دارند، برخی از مصرف کنندگان ترجیح می دهند از قرص آن استفاده کنند. (برای مشاهده یکی از بهترین قرص های کلاژن بر روی کلاژن گلد کلیک کنید. )
این متن توسط تحریریه فارمافوری با استفاده از منابع متعدد تهیه و تالیف شده است. بازنشر آن تنها با ذکر منبع مجاز است.