اختصاصی فارمافوری: سیر (Allium sativum) به عنوان طعم دهنده در آشپزی استفاده می شود. اما در طول تاریخ باستان و مدرن نیز از آن به عنوان یک دارو استفاده می شود. سیر برای پیشگیری و درمان طیف وسیعی از بیماری ها استفاده میشود. در این مطلب با تکیه بر آخرین مقالات علمی به بررسی خواص سیر میپردازیم.
هزاران سال است که انسان ها از آن استفاده می کنند و در مصر باستان هم برای آشپزی و هم برای سلامتی و مزایای درمانی آن استفاده می شده است. اما امروزه برای مصرف سیر، موانعی مانند ماندگاری بوی آن در دهان وجود دارد. که برای رفع آن میتوان از قرصهای سیر استفاده کرد. قرص سیر گارلت، یک نمونه مناسب است. برای مشاهده آن، روی نامش کلیک کنید.
حقایقی در مورد سیر
در بسیاری از کشورها، سیر برای قرن ها مورد استفاده دارویی است.
خواص سیر بسیار فراوان است. چه خام و چه پخته.
خواص آنتی بیوتیکی قابل توجهی دارد.
تاریخچه سیر
ادعاهای دارویی زیادی در مورد سیر وجود دارد. هزاران سال است که سیر در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است. سوابق نشان می دهد که سیر در زمان ساخت اهرام جیزه در حدود ۵۰۰۰ سال پیش مورد استفاده قرار می گرفت.
ریچارد اس. ریولین در مجله تغذیه نوشته است که بقراط، پزشک یونان باستان (حدود ۴۶۰-۳۷۰ قبل از میلاد)، که امروزه به عنوان “پدر طب غربی” شناخته می شود، سیر را برای طیف وسیعی از عارضه ها و بیماری ها تجویز می کرد. بقراط استفاده از سیر را برای درمان مشکلات تنفسی، انگل ها، هضم ضعیف و خستگی تجویز می کرد.
به ورزشکاران اصلی المپیک در یونان باستان سیر داده می شد – احتمالاً اولین نمونه از عوامل “افزایش عملکرد” مورد استفاده در ورزش.
سیر از مصر باستان به تمدن های پیشرفته باستانی دره سند (پاکستان و غرب هند امروزی) گسترش یافت. از آنجا به چین راه یافت.
از مصر تا انگلستان
به گفته کارشناسان در باغ کیو، مرکز عالی گیاه شناسی سلطنتی انگلستان، مردم هند باستان برای خواص درمانی سیر ارزش قائل بودند و همچنین فکر می کردند که سیر می تواند یک ماده تقویت کننده جنسی باشد. طبقات بالا از سیر اجتناب میکردند زیرا بوی تند آن را تحقیر میکردند، و راهبان، بیوهها، نوجوانان و کسانی که نذر کرده بودند یا روزهدار بودند، نمیتوانستند سیر را به دلیل خاصیت تحریک کننده آن بخورند.
در طول تاریخ در خاورمیانه، شرق آسیا و نپال، سیر برای درمان برونشیت، فشار خون (فشار خون بالا)، سل (سل)، اختلالات کبدی، اسهال خونی، نفخ، قولنج، کرم های روده، روماتیسم، دیابت و … استفاده شده است.
در حال حاضر، سیر به طور گسترده برای بهبود چندین بیماری مرتبط با سیستم خون و قلب، از جمله تصلب شرایین (سخت شدن شریان ها)، کلسترول بالا، حمله قلبی، بیماری عروق کرونر قلب و فشار خون بالا استفاده می شود.
امروزه برخی افراد از سیر برای پیشگیری از سرطان ریه، سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان معده، سرطان رکتوم و سرطان روده بزرگ استفاده می کنند.
لازم به ذکر است که فقط برخی از این کاربردها توسط تحقیقات تایید می شوند.
نتایج یک مطالعه منتشر شده در مجله Food and Chemical Toxicology هشدار داده است که حرارت دادن کوتاه مدت اثرات ضد التهابی عصاره سیر خام تازه را کاهش می دهد. این امر ممکن است برای برخی از افرادی که طعم و/یا بوی سیر تازه را دوست ندارند یا نمی توانند تحمل کنند، مشکل ساز باشد. این افراد باید از قرص سیر استفاده کنند.
خواص سیر
در زیر نمونه هایی از برخی از مطالعات علمی منتشر شده در مجلات علمی معتبر در مورد خواص سیر آورده شده است.
کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه
بر اساس مطالعه ای که در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های استان جیانگ سو در چین انجام شد، افرادی که حداقل دو بار در هفته در طول دوره مطالعه ۷ ساله سیر خام می خوردند، ۴۴ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه بودند.
محققان که مطالعه خود را در مجله تحقیقات پیشگیری از سرطان منتشر کردند، با ۱۴۲۴ بیمار سرطان ریه و ۴۵۴۳ فرد سالم مصاحبه حضوری انجام دادند. از آنها در مورد رژیم غذایی و سبک زندگیشان، از جمله سؤالاتی در مورد سیگار کشیدن و اینکه چند بار سیر میخوردند، سؤال شد.
نویسندگان مطالعه نوشتند: “ارتباط محافظتی بین مصرف سیر خام و سرطان ریه با الگوی دوز-پاسخ مشاهده شده است، که نشان می دهد سیر ممکن است به طور بالقوه به عنوان یک عامل پیشگیری کننده شیمیایی برای سرطان ریه عمل کند.”
کاهش خطر سرطان مغز
ترکیبات ارگانو-گوگردی موجود در سیر در از بین بردن سلولهای گلیوبلاستوما، نوعی تومور مرگبار مغز، موثر شناخته شدهاند.
یکی از نویسندگان نوشته است«این تحقیق وعده بزرگی می دهد مبنی بر اینکه ترکیبات گیاهی را می شود به عنوان داروی طبیعی برای کنترل رشد بدخیم سلولهای تومور مغز انسان استفاده کرد. قبل از اعمال این استراتژی درمانی برای بیماران تومور مغزی، مطالعات بیشتری در مدل های حیوانی تومورهای مغزی مورد نیاز است.
آرتروز هیپ
گروهی از دانشگاه کینگز کالج لندن و دانشگاه شرق آنگلیا، هر دو در انگلستان، در مجله BMC Skeletal Disorders گزارش دادند که زنانی که رژیم غذایی آنها سرشار از سیر بود، سطوح کمتری از آرتروز داشتند. نمونه هایی از سبزیجات آلیوم عبارتند از سیر، تره فرنگی، موسیر، پیاز و راکیو.
نویسندگان مطالعه گفتند که یافتههای آنها نه تنها تأثیر احتمالی رژیم غذایی بر نتایج آرتروز را برجسته میکند، بلکه پتانسیل استفاده از ترکیبات موجود در سیر را برای ایجاد درمانهایی برای این بیماری نشان میدهد.
این مطالعه طولانی مدت نشان داد کسانی که عادات غذایی آنها شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، “به ویژه آلیوم هایی مانند سیر” بود، علائم کمتری از آرتروز اولیه در مفصل ران داشتند.
یک آنتی بیوتیک قوی
بر اساس مطالعه ای که در مجله شیمی درمانی ضد میکروبی منتشر شد، دی آلیل سولفید، ترکیبی در سیر، ۱۰۰ برابر بیشتر از دو آنتی بیوتیک مشهور در مبارزه با باکتری کمپیلوباکتر مؤثر بود.
باکتری کمپیلوباکتر یکی از شایع ترین علل عفونت های روده ای است.
دکتر شیائونان لو، از دانشگاه ایالتی واشنگتن می گوید: “این کار برای من بسیار هیجان انگیز است. زیرا نشان می دهد که این ترکیب پتانسیل کاهش باکتری های بیماری زا در محیط و منابع غذایی ما را دارد.”
محافظت از قلب
سیر احتمالا حاوی مواد شیمیایی محافظ قلب است.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه اموری دریافتند دی آلیل تری سولفید، جزء روغن سیر، به محافظت از قلب در طی عمل جراحی قلب و پس از حمله قلبی کمک می کند. آنها همچنین معتقدند دی آلیل تری سولفید می تواند به عنوان درمانی برای نارسایی قلبی استفاده شود.
نشان داده شده است که گاز سولفید هیدروژن از قلب در برابر آسیب محافظت می کند. با این حال، این یک ترکیب فرار است و ارائه آن به عنوان درمان دشوار است.
به همین دلیل، دانشمندان تصمیم گرفتند بر روی دی آلیل تری سولفید، یک جزء روغن سیر، به عنوان راهی مطمئن تر برای رساندن مزایای سولفید هیدروژن به قلب تمرکز کنند.
در آزمایشهایی که با استفاده از موشهای آزمایشگاهی انجام شد، این تیم دریافت که پس از حمله قلبی، موشهایی که دی آلیل سولفید دریافت کرده بودند، در مقایسه با موشهایی که درمان نشده بودند، ۶۱ درصد کمتر آسیب قلبی در ناحیه در معرض خطر داشتند.
باقی مطالعات چه میگویند؟
در مطالعه دیگری که در مجله Agricultural and Food Chemistry منتشر شد، دانشمندان دریافتند که روغن سیر ممکن است به محافظت از بیماران دیابتی در برابر کاردیومیوپاتی کمک کند.
کاردیومیوپاتی علت اصلی مرگ در میان بیماران دیابتی است. یک بیماری مزمن برای عضله قلب که به طور غیر طبیعی عضله ضخیم، بزرگ و یا سفت میشود.
این تیم موش های آزمایشگاهی دیابتی را با روغن سیر یا روغن ذرت تغذیه کردند. آنهایی که با روغن سیر تغذیه میشدند، در مقایسه با حیواناتی که با روغن ذرت تغذیه میشدند، تغییرات قابل توجهی مرتبط با محافظت در برابر آسیب قلبی را تجربه کردند.
نویسندگان مطالعه نوشتند: “در نتیجه، روغن سیر دارای پتانسیل قابل توجهی برای محافظت از قلب در برابر کاردیومیوپاتی ناشی از دیابت است.”
برای تایید نتایج این مطالعه باید مطالعات انسانی انجام شود.
کلسترول بالا و فشار خون بالا
محققان دانشگاه آنکارا اثرات مکمل عصاره سیر را بر پروفایل چربی (چربی) خون بیماران مبتلا به کلسترول خون بالا بررسی کردند.
نتایج مطالعه آنها در مجله Nutrition Biochemistry منتشر شد.
این مطالعه شامل ۲۳ داوطلب بود که همگی دارای کلسترول بالا بودند. ۱۳ نفر از آنها نیز فشار خون بالا داشتند. افراد به دو گروه تقسیم شدند:
گروه فشار خون طبیعی با کلسترول بالا (فشار خون طبیعی).
گروه پرفشار خون با کلسترول بالا (فشار خون بالا).
آنها به مدت ۴ ماه از مکمل های عصاره سیر استفاده کردند و به طور منظم از نظر پارامترهای چربی خون و همچنین عملکرد کلیه و کبد بررسی شدند.
در پایان ۴ ماه، محققان به این نتیجه رسیدند: «…مکمل عصاره سیر چربی خون را بهبود می بخشد. پتانسیل آنتی اکسیدانی خون را تقویت می کند و باعث کاهش قابل توجه فشار خون سیستولیک و دیاستولیک می شود. همچنین منجر به کاهش سطح محصول اکسیداسیون (MDA) در نمونه های خون می شود. که نشان دهنده کاهش واکنش های اکسیداسیون در بدن است.
به عبارت دیگر، مکمل های عصاره سیر باعث کاهش کلسترول بالا و همچنین فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون می شود. دانشمندان اضافه کردند که مطالعه آنها یک مطالعه کوچک بود و کارهای بیشتری باید انجام شود.
سرطان پروستات
پزشکان در بخش اورولوژی، بیمارستان دوستی چین و ژاپن، پکن، چین، مطالعهای را برای ارزیابی رابطه بین مصرف سبزیجات آلیوم و خطر ابتلا به سرطان پروستات انجام دادند.
آنها مطالعات را تا می ۲۰۱۳ جمع آوری و تجزیه و تحلیل کردند و نتایج خود را در مجله آسیایی اقیانوس آرام پیشگیری از سرطان گزارش کردند.
نویسندگان این مطالعه نتیجه گرفتند: “سبزیجات آلیوم، به ویژه مصرف سیر، با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است.”
آسیب کبدی ناشی از الکل
آسیب کبدی ناشی از الکل به دلیل مصرف بیش از حد طولانی مدت نوشیدنی های الکلی ایجاد می شود.
دانشمندان مؤسسه سم شناسی، دانشکده بهداشت عمومی، دانشگاه شاندونگ، چین، می خواستند تعیین کنند که آیا دی آلیل دی سولفید (DADS)، یک ترکیب ارگانوسولفور مشتق شده از سیر، ممکن است اثرات محافظتی در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول داشته باشد یا خیر.
مطالعه آنها در Biochimica et Biophysica Acta منتشر شد.
محققان به این نتیجه رسیدند که دی آلیل دی سولفید ممکن است به محافظت در برابر آسیب کبدی ناشی از اتانول کمک کند.
زایمان زودرس (نارس)
عفونت های میکروبی در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را در زنان افزایش می دهد. دانشمندان بخش اپیدمیولوژی، موسسه بهداشت عمومی نروژ، تأثیر غذاها بر عفونت های ضد میکروبی و خطر زایمان زودرس را بررسی کردند.
این مطالعه و یافته های آن در مجله تغذیه منتشر شد.
دانشمندان بر روی اثرات آلیوم و میوههای خشک تمرکز کردند. زیرا جستجوی متون نشان میدهد که این دو غذا بیشترین امید را برای کاهش خطر زایمان زودرس دارند.
این تیم مصرف میوههای خشک و آلیومها را در میان ۱۸۸۸۸ زن در گروه مادر و کودک نروژی مورد بررسی قرار دادند، که ۵ درصد از آنها (۹۵۰ نفر) تحت زایمان زودرس قرار گرفتند.
نویسندگان مطالعه نتیجه گرفتند: «مصرف مواد غذایی حاوی ترکیبات ضد میکروبی و پری بیوتیک ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به زایمان زودرس مهم باشد.
سیر و سرماخوردگی
تیمی از محققان از مرکز پزشکی خانواده سنت جوزف، ایندیانا، مطالعه ای با عنوان «درمان سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان» که در American Family Physician منتشر شد، انجام دادند.
آنها گزارش دادند که “استفاده پیشگیرانه از سیر ممکن است دفعات سرماخوردگی را در بزرگسالان کاهش دهد. اما تاثیری بر طول مدت علائم ندارد.” استفاده پیشگیرانه به معنای استفاده منظم از آن برای جلوگیری از بیماری است.
مطالعات دیگری نیز مصرف کلی آلیوم را چه به صورت خام و چه پخته بررسی کردند و فوایدی را پیدا کردند. بنابراین، می توانید سیر را به روش های مختلفی برای بهره مندی از مزایای آن میل کنید.
این متن توسط تحریریه فارمافوری با استفاده از منابع متعدد تهیه و تالیف شده است. بازنشر آن تنها با ذکر منبع مجاز است.