روغن ماهی چه عوارضی می تواند ایجاد کند؟ روغن ماهی به عنوان مکملی موجود است که تولید کنندگان از ماهی تولید می کنند. با این حال، فواید روغن ماهی همیشه مشخص نیست و ممکن است عوارضی جانبی و غیرمنتظره داشته باشد.
برخی از ماهی ها و روغن آن ها حاوی چربی های مفیدی هستند که متخصصان سلامت به مردم توصیه می کنند که به طور منظم در رژیم غذایی خود مصرف کنند.
اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهی های چرب و صدف ها ممکن است در موارد زیر نقش داشته باشند:
کاهش خطر بیماری قلبی
کم شدن علائم برخی از اشکال آرتریت
کاهش خطر زوال عقل
دستورالعملهای رژیم غذایی وزارت کشاورزی ایالات متحده برای آمریکاییها در سالهای ۲۰۱۵-۲۰۲۰، خوردن حداقل ۸ اونس غذای دریایی در هفته را به دلیل این مزایا توصیه میکند.
تحقیقات نشان میدهد که بین خوردن ماهی و سلامتی ارتباط وجود دارد، اما مطالعات روی مکملهای روغن ماهی اغلب نتوانسته چنین مزایای واضحی را پیدا کند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد روغن ماهی، عوارض جانبی مکمل های روغن ماهی، مقدار بیش از حد آن و برخی از خطرات احتمالی، ادامه مطلب را بخوانید.
عوارض جانبی روغن ماهی
اگر فردی به مصرف مکمل های روغن ماهی فکر می کند، باید در مورد عوارض جانبی احتمالی با پزشک خود مشورت کند.
عوارض جانبی که ممکن است فرد از روغن ماهی تجربه کند به عوامل مختلفی بستگی دارد.
اینها شامل سلامت کلی فرد، مصرف هر گونه دارو و داشتن هر گونه فاکتور خطر برای عوارض روغن ماهی است.
اکثر افرادی که مکمل های روغن ماهی مصرف می کنند هیچ عارضه جانبی جدی را تجربه نمی کنند.
بهتر است قبل از مصرف مکمل های روغن ماهی با پزشک مشورت کنید، به خصوص اگر از آن برای یک بیماری خاص استفاده کنید.
طعم یا بوی بد
ماهی بوی متمایزی دارد و روغن ماهی نیز بوی خاصی دارد. برخی افراد گزارش می دهند که روغن ماهی مزه بدی دارد یا طعم ناخوشایندی در دهان آنها باقی می گذارد. برخی دیگر می گویند که باعث بوی بد دهان یا بوی بد عرق می شود.
این عوارض جانبی رایجترین عوارضی هستند که افراد ممکن است با روغن ماهی مرتبط کنند، اگرچه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد آنها مضرات پایداری دارند.
خون ریزی
روغن ماهی یک ضد انعقاد طبیعی است، به این معنی که می تواند از لخته شدن خون جلوگیری کند.
این ویژگی ممکن است به توضیح برخی از مزایای آن برای سلامت قلب کمک کند، زیرا رقیق شدن خون ممکن است سلامت قلب و عروق را بهبود بخشد.
امگا ۳ ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد زمانی که فرد آن را با داروهای ضد انعقاد خاص یا دارو مصرف کند.
با این حال، یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۱۷ از ۵۲ مطالعه قبلی نشان داد که روغن ماهی لخته شدن خون را کاهش می دهد اما خطر خونریزی را در افراد سالم افزایش نمی دهد.
بنابراین، افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنند، نباید روغن ماهی یا سایر مکمل های اسید چرب امگا ۳ مصرف کنند زیرا خطر خونریزی خطرناک افزایش می یابد.
علائم گوارشی
برخی افراد ممکن است هنگام مصرف روغن ماهی دچار حالت تهوع شوند.
مانند بسیاری از مکمل ها و داروها، برخی از افراد پس از مصرف روغن ماهی مشکلات گوارشی را تجربه می کنند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
حالت تهوع
اسهال
یبوست
استفراغگاهی اوقات کاهش دوز یا مصرف روغن ماهی همراه با غذا می تواند کمک کننده باشد. در موارد دیگر، فرد ممکن است نیاز به قطع مصرف مکمل های روغن ماهی داشته باشد.
در موارد کمتر، روغن ماهی ممکن است باعث خونریزی در معده یا روده شود و ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن زخم شود. این مساله می تواند به این دلیل باشد که روغن ماهی خون را رقیق می کند و خونریزی را افزایش می دهد.
این عوارض جانبی جدی با دوزهای بالای روغن ماهی یا زمانی که فرد مکمل را با سایر داروها مصرف می کند، بیشتر است.
یک مطالعه موردی در سال ۲۰۱۴ بر روی یک ورزشکار آماتور ۶۰ ساله تمرکز دارد که روزانه ۲۰ گرم اسیدهای چرب امگا ۳ مصرف می کرد. پس از افزودن آنتی بیوتیک و کورتیزون به رژیم، دچار زخم خونریزی شدند، حتی اگر قبلاً مشکل گوارشی نداشتند.
نویسندگان این مطالعه گفتند که برای اثبات علت به کار بیشتری نیاز است.
واکنش های آلرژیک
ممکن است فرد به هر غذا یا مکملی از جمله روغن ماهی حساسیت داشته باشد.
افرادی که به ماهی یا صدف آلرژی دارند ممکن است در برابر واکنش های آلرژیک به روغن ماهی آسیب پذیرتر باشند. آنها باید قبل از مصرف مکمل های روغن ماهی با پزشک خود با منبع معتبر مشورت کنند.
سرطان پروستات
شواهد مختلفی در مورد روغن ماهی و سرطان پروستات وجود دارد.
برخی از مطالعات نشان داده اند که ممکن است بین روغن ماهی و خطر سرطان پروستات ارتباط وجود داشته باشد، در حالی که برخی دیگر به نتیجه مخالف رسیده اند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ روی ۲۲۶۸ مرد مسن نشان داد که روغن ماهی ممکن است پیشرفت سرطان پروستات را کند کند. از سوی دیگر، مردانی که مقادیر قابل توجهی ماهی شور یا دودی مصرف می کردند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات بودند.
به طور کلی، محققان هیچ ارتباطی بین مصرف ماهی در میانسالی و خطر ابتلا به سرطان پروستات در افراد پیدا نکردند.
دوز و ایمنی روغن ماهی
مقدار اسیدهای چرب امگا ۳ مورد نیاز یک فرد به سن و وضعیت سلامتی او بستگی دارد.
هیچ توصیه خاصی در مورد میزان اسیدهای چرب امگا ۳ که یک فرد باید مصرف کند وجود ندارد. به عوامل مختلفی مانند سن و وضعیت سلامتی آنها بستگی دارد.
بیشتر مطالعات روی روغن ماهی، دوزهای کوچک چند گرم در روز را بررسی کرده اند. دوزهای بزرگتر مانند ۲۰ گرم در روز ممکن است عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند.
افراد می توانند هر روز با مقدار کمی شروع کنند و قبل از افزایش دوز با پزشک مشورت کنند.
اگر کسی متوجه بوی نامطبوع یا سایر عوارض جانبی جزئی شد، ممکن است بخواهد دوز را کاهش دهد تا ببیند آیا این به مشکل کمک می کند یا خیر.
هرکسی که دچار عوارض جدی مانند واکنش آلرژیک، بثورات پوستی، استفراغ یا مشکلات تنفسی می شود، باید مصرف روغن ماهی را متوقف کند و به دنبال کمک اضطراری باشد.
خلاصه
یک مطالعه مؤسسه ملی سلامت در سال ۲۰۱۵ تخمین زده است که ۷.۸٪ از مردم در ایالات متحده از مکمل های روغن ماهی استفاده می کنند. اکثر آنها هیچ عارضه جانبی جدی را تجربه نمی کنند. برخی حتی ممکن است پیشرفت های قابل توجهی در سلامت تجربه کنند.
علاوه بر مزایای قلبی عروقی و سلامت مغز روغن ماهی که ممکن است ارائه دهد، برخی تحقیقات نشان می دهد که روغن ماهی ممکن است از رشد جنین در دوران بارداری حمایت کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان می دهد که مکمل های روغن ماهی در دوران بارداری با خطر کمتر ابتلا به آلرژی در کودک مرتبط است.
اگرچه دادههایی که به فواید روغن ماهی اشاره میکنند ممکن است مثبت به نظر برسد، اما همیشه قطعی نیست. افرادی که می خواهند سلامت خود را با مکمل های اسید چرب امگا ۳ بهبود بخشند، باید به جای آن ماهی را به رژیم غذایی خود اضافه کنند، زیرا تحقیقات بیشتری در مورد فواید ماهی تازه وجود دارد.
این متن توسط تحریریه فارمافوری با استفاده از منابع متعدد تهیه و تالیف تهیه شده است. بازنشر آن تنها با ذکر منبع مجاز است.