دارو-غذا

ویتامین ب ۵ چه فوایدی برای سلامتی ما دارد؟

ویتامین ب 5

اختصاصی فارمافوری: ویتامین ب ۵ یک ویتامین محلول در آب از گروه ویتامین های B است. با تجزیه چربی ها و کربوهیدرات ها به تولید انرژی کمک می کند. همچنین باعث سلامت پوست، مو، چشم و کبد می شود.

افراد برای سنتز و متابولیسم چربی ها، پروتئین ها و کوآنزیم A به ب ۵ نیاز دارند.

ب ۵ یکی از ویتامین های کمتر شناخته شده است، احتمالاً به این دلیل که کمبود آن نادر است.

ویتامین ب۵ به نام اسید پانتوتنیک یا پانتوتنات نیز شناخته می شود. کلمه پانتوتنیک از کلمه یونانی “pantou” به معنای همه جا گرفته شده است. تقریباً تمام غذاها حاوی مقادیر کمی اسید پانتوتنیک هستند.

 

چرا به ویتامین ب ۵ نیاز داریم؟

ویتامین ب۵ به نام اسید پانتوتنیک نیز شناخته می شود و در بیشتر غذاها یافت می شود.

ب ۵ عملکردهای مهم بسیاری دارد. از جمله:

تبدیل غذا به گلوکز
سنتز کلسترول
تشکیل هورمون های جنسی و استرس
تشکیل گلبول های قرمز خون

مانند تمام ویتامین های B، اسید پانتوتنیک به بدن کمک می کند تا چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها را تجزیه کند تا بدن ما بتواند از آنها برای انرژی و بازسازی بافت ها، ماهیچه ها و اندام ها استفاده کند.

 

کوآنزیم A

ویتامین ب ۵ در سنتز کوآنزیم A نقش دارد.

کوآنزیم A در سنتز اسیدهای چرب نقش دارد و برای تبدیل غذاها به اسیدهای چرب و کلسترول مهم است.

کوآنزیم A همچنین برای ایجاد اسفنگوزین، یک مولکول چربی مانند که به ارسال پیام های شیمیایی در داخل سلول های بدن کمک می کند، مورد نیاز است.

کبد برای متابولیسم ایمن برخی داروها و سموم به کوآنزیم A نیاز دارد.

 

دستگاه گوارش

وب ۵ به حفظ سلامت سیستم گوارشی کمک می کند و به بدن در استفاده از سایر ویتامین ها به ویژه ویتامین B2 کمک می کند. ویتامین B2 به مدیریت استرس کمک می کند، اما هیچ مدرکی مبنی بر کاهش استرس پانتوتنیک اسید وجود ندارد.

نشان داده شده است که ب ۵ گسترش آکنه را کاهش می دهد و همچنین برای بسیاری از مناطق دیگر بدن مفید است.

 

مراقبت از پوست

برخی از مطالعات نشان داده اند که ب ۵ به عنوان یک مرطوب کننده روی پوست عمل می کند و روند بهبود زخم های پوستی را افزایش می دهد.

یک مطالعه نشان داد که ب ۵ در صورت مصرف به عنوان مکمل غذایی به آکنه صورت کمک می کند و تعداد لکه های صورت مربوط به آکنه را کاهش می دهد. محققان پس از ۱۲ هفته مصرف مکمل رژیم غذایی ب ۵ به ” ​​کاهش قابل توجهی در تعداد کل ضایعات” اشاره کردند. نویسندگان برای تایید نتایج، درخواست کارآزمایی‌های بیشتری را دارند.

 

کلسترول و تری گلیسیرید

برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف ب ۵ می تواند به کاهش کلسترول و سطح تری گلیسیرید یا چربی خون کمک کند. این دوره مدیریت فقط باید تحت نظارت پزشکی دنبال شود.

 

روماتیسم مفصلی

برخی از محققان دریافته اند که افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید سطوح پایین تری از ب ۵ دارند. با این حال، شواهد بیشتری برای تأیید این نتایج مورد نیاز است.

 

کمبود

کمبود ویتامین ب ۵ در افراد بسیار نادر است زیرا اسید پانتوتنیک تقریباً در همه غذاها یافت می شود. یک رژیم غذایی سالم و متنوع باید به اندازه کافی در اختیار فرد قرار دهد.

با این حال، کارآزمایی‌های بالینی نشان داده‌اند که کمبود آن ممکن است منجر به موارد زیر شود:

خستگی

بی تفاوتی

افسردگی

تحریک پذیری

اختلالات خواب

درد معده

حالت تهوع

استفراغ

بی حسی

گرفتگی عضلات

هیپوگلیسمی

پاهای سوزان

عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی

کمبود ب ۵ می تواند باعث افزایش حساسیت به انسولین شود.

در موش ها، کمبود ویتامین ب ۵ منجر به تحریک پوست و خاکستری شدن خز شد، اما با تجویز اسید پانتوتنیک این وضعیت معکوس شد.

 

مصرف روزانه توصیه شده

آووکادو منبع عالی ویتامین ب ۵ است.

کارشناسان مصرف روزانه ویتامین ب ۵ را توصیه می کنند:

نوزادان ۰-۶ ماه – ۱.۷ میلی گرم در روز

نوزادان ۷-۱۲ ماه – ۱.۸ میلی گرم در روز

کودکان ۱ تا ۳ سال – ۲ میلی گرم در روز

کودکان ۴-۸ سال – ۳ میلی گرم در روز

نوجوانان ۹-۱۳ ساله – ۴ میلی گرم در روز

مردان و زنان ۱۴ سال و بالاتر – ۵ میلی گرم در روز

زنان باردار – ۶ میلی گرم در روز

زنان شیرده – ۷ میلی گرم در روز

ب ۵ محلول در آب است و از طریق ادرار دفع می شود. بدن ما آن را ذخیره نمی کند، و ما باید هر روز آن را مصرف کنیم تا منابع را دوباره پر کنیم.

 

منابع غذایی ویتامین ب ۵

ب ۵ به طور گسترده در محصولات حیوانی و گیاهی یافت می شود.

منابع عبارتند از:

گوشت: گوشت خوک، مرغ، اردک بوقلمون، گوشت گاو و بخصوص اندام های حیوانی مانند جگر و کلیه

ماهی: سالمون، خرچنگ و صدف.

غلات: نان و غلات سبوس دار. غلات کامل منبع خوبی از ویتامین ب ۵ هستند، اما آسیاب کردن می تواند تا ۷۵ درصد از محتوای ب ۵ را حذف کند.

محصولات لبنی: زرده تخم مرغ، شیر، ماست و فرآورده های شیر.

حبوبات: عدس، نخود خرد شده و سویا.

سبزیجات: قارچ، آووکادو، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، ذرت، گل کلم، کلم پیچ و گوجه فرنگی.

سایر منابع ب ۵ شامل مخمر آبجو، بادام زمینی، تخمه آفتابگردان، جوانه گندم، ژل رویال و بلغور جو دوسر است. برای اطمینان از مصرف کافی، غذاها باید به جای تصفیه شده، تازه مصرف شوند. مانند تمام ویتامین های محلول در آب، ویتامین ب ۵ نیز هنگام جوشاندن غذا از بین می رود.

دانشمندان دریافته اند که باکتری های موجود در پوشش روده بزرگ ممکن است اسید پانتوتنیک تولید کنند، اما این یافته هنوز ثابت نشده است.

 

عوارض جانبی

اسید پانتوتنیک به عنوان مکمل برای بهبود تعدادی از بیماری مصرف می شود، اما شواهد کافی برای اثبات موثر بودن آن در بیشتر موارد وجود ندارد.

ب ۵ می تواند عوارض جانبی دارو برای درمان بیماری آلزایمر را بدتر کند.

برای افرادی که در دوز توصیه شده روزانه ویتامین ب ۵ یا کمی بالاتر از آن باقی می‌مانند، استفاده از مکمل احتمالاً بی‌خطر است. اما هرکسی که قصد مصرف مکمل را دارد باید ابتدا با پزشک مشورت کند.

دوز بسیار بالا، به عنوان مثال، ۱۰-۲۰ گرم (گرم) در روز، ممکن است باعث اسهال و افزایش خطر خونریزی شود. اگر ویتامین ب ۵ به عنوان مکمل مصرف شود، می تواند باعث عدم تعادل در سایر ویتامین های B شود. به همین دلیل، مصرف ویتامین B کمپلکس ترجیح داده می شود. این مکمل باید بعد از غذا، همراه با آب مصرف شود.

 

تداخلات

ژل رویال حاوی ویتامین ب ۵ است، بنابراین باید مراقب باشید که ژل رویال را در کنار مکمل ویتامین ب ۵ مصرف نکنید.

ویتامین ب ۵ می تواند با برخی داروها تداخل داشته باشد. ممکن است در جذب و اثر بخشی آنتی بیوتیک تتراسایکلین تداخل ایجاد کند.

ویتامین ب ۵ همچنین می تواند اثر برخی از داروهای بیماری آلزایمر که به عنوان مهارکننده های کولین استراز شناخته می شوند افزایش دهد. این داروها شامل دونپزیل (Aricept)، ممانتین هیدروکلراید (Ebixa)، گالانتامین (Reminyl) و ریواستیگمین (Exelon) هستند. مصرف مکمل ها با این داروها می تواند منجر به عوارض جانبی شود.

افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین) یا آسپرین استفاده می کنند باید در مصرف مکمل های ویتامین ب ۵ مراقب باشند، زیرا ب ۵ می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.

زنان نباید بیش از ۶ میلی گرم در روز در دوران بارداری و ۷ میلی گرم در دوران شیردهی مصرف کنند، زیرا ممکن است بی خطر نباشد.

همیشه بهتر است قبل از مصرف مکمل با پزشک مشورت کنید، مخصوصاً برای افرادی که شرایط سلامتی خاصی دارند و کسانی که داروهای دیگر مصرف می کنند.

 

این متن توسط تحریریه فارمافوری با استفاده از منابع متعدد تهیه و تالیف شده است. بازنشر آن تنها با ذکر منبع مجاز است.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *