اختصاصی فارمافوری: اسیدهای چرب امگا ۳ گروهی از مواد مغذی هستند که ممکن است فواید سلامتی مختلفی داشته باشند. در حالی که برخی از مطالعات نشان می دهد که امگا ۳ از ریزش مو جلوگیری میکند و ممکن است به رشد و ضخامت مو کمک کند، شواهد برای این تایید آن محدود است.
افراد می توانند امگا ۳ را از غذاهایی مانند ماهی های چرب و برخی روغن های گیاهی و همچنین از مکمل های با کیفیتی مثل امگازون (برای مشاهده محصول روی نامش کلیک کنید.) دریافت کنند.
این مقاله بررسی می کند که آیا امگا ۳ می تواند برای مو مفید باشد یا خیر. ما شواهد موجود را بررسی میکنیم و به راههایی برای افزایش مصرف این اسیدهای چرب نگاه میکنیم.
امگا ۳ چیست؟
اسیدهای چرب امگا ۳ نوعی ماده مغذی در برخی غذاها هستند. همانطور که مرکز ملی سلامت تکمیلی و تایید کرده است آنها نقش مهمی در چندین عملکرد بدن دارند.
انواع اصلی امگا ۳ عبارتند از:
آلفا لینولنیک اسید (ALA)
ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA)
دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA)
ALA از روغن های گیاهی مانند روغن کانولا و بذر کتان به دست می آید. ماهی و سایر غذاهای دریایی منابع EPA و DHA هستند.
امگا ۳ از ریزش مو جلوگیری میکند؟
شواهد دال بر تأثیر آن بر سلامت مو محدود است. با این حال، چند مطالعه نشان می دهد که امگا ۳ ممکن است به رشد مو کمک کند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که منبعی غنی از امگا ۳ – روغن ماهی – باعث تحریک رشد مو در جوندگان می شود.
محققان فولیکول های سبیل موش را جدا کردند و آنها را با روغن ماهی تخمیر شده از ماهی خال مخالی که حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است، درمان کردند. پس از ۱۴ روز، الیاف موی فولیکول های درمان شده طولانی تر از فولیکول های درمان نشده بود.
این تیم همچنین دریافتند که این روغن زمانی که موها را روی پوست موشهای تراشیده مالیده بودند، به فاز رشد فعال خود رساند.
در نهایت، محققان اثرات روغن ماهی تخمیر شده و DHA را به طور خاص بر روی نوع خاصی از سلول که رشد فولیکول مو را کنترل میکند، بررسی کردند. هر دو ماده باعث تحریک رشد این سلول ها می شوند.
مطالعهای در سال ۲۰۱۵ روی انسانها به بررسی تأثیر مکملهای حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ بر ریزش موی زنان پرداخت. از ۱۲۰ شرکت کننده، نیمی از آن ها مکمل ها را به مدت ۶ ماه مصرف کردند، در حالی که نیمی دیگر این مکمل را مصرف نکردند.
دانشمندان دریافتند که گروه درمان در مرحله رشد فعال بیشتری نسبت به گروه کنترل داشتند.
آیا امگا ۳ به ضخامت مو کمک می کند؟
مطالعه سال ۲۰۱۵ همچنین مشاهده کرد که شرکتکنندگانی که مکملهای امگا ۳ و امگا ۶ مصرف میکردند موهای ضخیمتری نسبت به گروه کنترل داشتند. تقریباً ۹۰ درصد از شرکتکنندگان در گروه مکمل گزارش کردند که موهایشان ضخیمتر بود و متوجه ریزش موی کمتری شدند.
آکادمی پوست آمریکا (AAD) این یافته ها را در مقاله ای در مورد ریزش مو با الگوی زنانه، شایع ترین علت ریزش مو در زنان، ذکر کرد.
در حالی که این مطالعه امیدوارکننده بود، آکادمی پوست آمریکا از توصیه مکمل های امگا ۳ به عنوان درمانی برای ریزش مو خودداری کرد تا زمانی که تحقیقات بیشتر این یافته ها را تایید کرد.
مزایای دیگر
دانشمندان باید بیشتر به بررسی اثرات این اسیدهای چرب بر سلامت مو بپردازند. با این حال، از آنجایی که امگا ۳ فواید دیگری برای سلامتی دارد و عوارض جانبی احتمالی کمی دارد، بعید است که مضر باشد.
برخی تحقیقات نشان می دهد که امگا ۳ برای بیماری های زیر نیز ممکن است مفید باشد:
سلامت قلب: افرادی که ۱ تا ۴ بار در هفته غذای دریایی میخورند، کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی هستند.
آرتریت: مکمل های امگا ۳ ممکن است به تسکین علائم آرتریت روماتوئید کمک کنند.
عملکرد مغز: برخی از تحقیقات نشان می دهد افرادی که امگا ۳ را از غذاهایی مانند ماهی دریافت می کنند، کمتر در معرض خطر آلزایمر هستند. اما همه مطالعات به این نتیجه نرسیده اند.
بینایی: برخی یافته ها نشان می دهد که رژیم غذایی غنی از امگا ۳ ممکن است خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن را کاهش دهد، که می تواند باعث کاهش بینایی شود. به نظر نمی رسد مکمل های امگا ۳ پیشرفت این بیماری را متوقف کنند.
نحوه مصرف امگا ۳
انجمن قلب آمریکا (AHA) اشاره می کند که دریافت امگا ۳ از خوردن ماهی و غذاهای دریایی به طور کلی مفیدتر از استفاده از مکمل ها است.
برای افرادی که بیماری قلبی ندارند، مصرف ماهی حاوی امگا ۳ را حداقل دو بار در هفته توصیه می کنند.
اگر فردی مکمل امگا ۳ را انتخاب کند، وآن را همراه با غذای حاوی چربی مصرف کند، ممکن است آن را بهتر جذب کند.
مکمل های امگا ۳ متفاوت هستند و حاوی انواع مختلفی از امگا ۳ در نسبت های مختلف و از منابع مختلف هستند. همیشه مهم است که برچسب مکمل ها را با دقت بخوانید و آنها را از تامین کنندگان معتبر خریداری کنید.
منابع غذایی
هر کسی که رژیم گیاهی دارد می تواند DHA و EPA را از جلبک ها دریافت کند.
ماهی های روغنی، مانند ماهی های زیر، منابع خوبی از EPA و DHA هستند:
سالمون
تن
ساردین
ماهی خال مخالی
شاه ماهی
توجه به این نکته ضروری است که برخی از ماهی ها حاوی جیوه هستند. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) توصیه می کند که بیش از ۲ تا ۳ وعده از گونه های کم خطر ماهی در هفته مصرف نکنید.
بدن نمی تواند ALA بسازد، بنابراین باید از غذا تامین شود. غذاهایی که نسبتاً غنی از ALA هستند عبارتند از:
روغن بذر کتان
روغن سویا
گردو
دانه های چیا
بدن ممکن است مقدار کمی از ALA را به EPA و DHA تبدیل کند. با این حال، تکیه بر منابع گیاهی ALA برای تامین تمام امگا ۳ موجود در رژیم غذایی ممکن است بدن را از دریافت کافی EPA و DHA باز دارد.
اثرات جانبی
مکمل های امگا ۳ گاهی اوقات عوارض جانبی ایجاد می کنند. این منابع معمولاً ملایم هستند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:
طعم بد در دهان
بوی بد دهان
عرق با بوی نامطبوع
سوزش سر دل یا سوء هاضمه
سردرد
حالت تهوع
اسهال
هرکسی که در حین مصرف مکمل امگا ۳ عوارض جانبی دارد باید مصرف آن را متوقف کند. ممکن است بتوان منابع غذایی بیشتری را به رژیم غذایی اضافه کرد.
معلوم نیست آیا مکمل های روغن ماهی برای افراد مبتلا به آلرژی به ماهی یا غذاهای دریایی بی خطر هستند یا خیر. احتیاط کنید و از راهنمایی های پزشک پیروی کنید.
همیشه قبل از امتحان هر مکمل جدید با پزشک مشورت کنید. این امر به ویژه برای افرادی که از داروهایی استفاده می کنند که بر لخته شدن خون تأثیر می گذارد، مهم است.
خلاصه
مقدار کمی از شواهد نشان می دهد که امگا ۳ ممکن است به بهبود ضخامت و رشد مو کمک کند. با این حال، محققان باید مطالعات بیشتری برای تأیید این موضوع انجام دهند.
این متن توسط تحریریه فارمافوری با استفاده از منابع متعدد تهیه و تالیف شده است. بازنشر آن تنها با ذکر منبع مجاز است.