اختصاصی فارمافوری: ترویج برخی از الگوهای غذایی به عنوان راهی برای بهبود سلامت کلی بسیار رایج است. در سالهای اخیر، الگوی غذایی به نام رژیم غذایی دیرینه سنگی – که به اختصار رژیم سرخپوشان نیز شناخته میشود – دنیای سلامت و تندرستی را تحت تأثیر قرار داده است.
با وجود محبوبیت رژیم سرخپوشان، بسیاری از محققان و متخصصان مراقبت های بهداشتی استدلال می کنند که این رژیم لزوما بهترین رژیم غذایی برای سلامت کلی بدن نیست. در واقع، برخی محققان معتقدند که ممکن است مضر هم باشد.
در این مقاله کمی عمیقتر به تحقیق در مورد رژیم سرخپوشان میپردازیم تا مزایای بالقوه اش برای سلامتی را کشف کنیم. همچنین در مورد خطراتی که ممکن است با پیروی از رژیم غذایی سرخپوشان همراه باشد صحبت می کنیم.
رژیم سرخپوشان چیست؟
رژیم غذایی سرخپوشان که به عنوان رژیم غذایی عصر سنگ یا رژیم غارنشین نیز شناخته می شود، یک الگوی غذایی است که هدف آن نشان دادن روشی است که اجداد غارنشین ما غذا می خوردند.
افرادی که از رژیم سرخپوشان پیروی می کنند مقادیر زیادی گوشت، میوه، سبزیجات، آجیل و دانه ها می خورند اما حبوبات، لبنیات و غلات را محدود می کنند.
غذاها و نوشیدنی هایی که فردی که رژیم سرخپوشان را به طور مکرر مصرف می کند عبارتند از:
گوشت، با تاکید بر گوشت حیوانات شکار وحشی یا حیواناتی که از علف تغذیه می شوند
ماهی
تخم مرغ
اب
چای گیاهی
میوه
سبزیجات
گیاهان و ادویه جات ترشی جات
آجیل
دانه
روغن های سالم مانند روغن گردو یا زیتون
غذاهایی که رژیم سرخپوشان اغلب از آنها اجتناب می کند عبارتند از:
محصولات لبنی
شکر تصفیه شده
نمک
حبوبات که شامل لوبیا، بادام زمینی و نخود می شود
مواد مصنوعی
غذاهای فراوری شده
نوشیدنی بدون الکل
غلات، از جمله برنج، گندم و جو
سیب زمینیها
یکی از رایج ترین تصورات غلط در مورد رژیم سرخپوشان این است که اجداد ما عمدتاً با رژیم غذایی مبتنی بر گوشت زنده مانده اند.
هر قدر بیشتر درباره عصر پارینه سنگی بیشتر می آموزیم، در می یابیم که کسانی که در این دوره زندگی می کردند رژیم غذایی گیاهی داشتند و تخمین زده می شود که تنها ۳٪ رژیم غذایی آنها از غذاهای حیوانی تامین می شده است.
فواید رژیم غذایی پالئو(عصر حجر) چیست؟
حامیان رژیم سرخپوشان بر این باورند که تغییر رژیم غذایی از سبک شکارچی ها به رژیم غذایی کشاورز ها، شیوع بیماری های مزمن در سراسر جهان از جمله بیماری قلبی، چاقی و دیابت را افزایش داده است.
آنها بر این باورند که بدن انسان از نظر ژنتیکی برای مصرف غذاهای مدرنی که به روش کشاورزی تولید شده اند مهیا نیست. در نتیجه، آنها فکر می کنند که سلامت کلی ما با پیروی از رژیم غذایی مشابه رژیم اجدادمان بهبود می یابد.
مزایای ادعایی رژیم سرخپوشان عبارت است از:
بهبود کلسترول
کاهش فشار خون
بهبود کنترل قند خون
کاهش دور کمر و کاهش وزن
بهبود سیری
بهبود سلامت روده
کاهش مرگ و میر ناشی از همه علل
تغییر از یک رژیم غذایی غربی غنی از غذاهای فرآوری شده و غنی از سدیم به رژیم غذایی سرخپوشان منجر به گنجاندن بیشتر میوه ها و سبزیجات تازه می شود که بدون شک می تواند برای سلامت کلی مفید باشد.
بسیاری از مردم همچنین بهبود التهاب، تمرکز و خواب را گزارش کرده اند. آنها همچنین کاهش وزن را گزارش کردند که احتمالاً به دلیل مصرف بیشتر غذاهای کامل است.
اگرچه رژیم غذایی پالئو پتانسیل سالم بودن را دارد اما آیا محدود کردن غلات، حبوبات و لبنیات ضروری است؟
علم در مورد این ادعاها چه می گوید؟
نتیجه چندین پژوهش در دنیای علم و تحقیقات به ما این امکان را داده است که خواص بالقوه رژیم سرخپوشان را بیشتر بررسی کنیم تا مشخص کنیم که آیا باید به رژیمی تبدیل شود که متخصصان مراقبت های بهداشتی به طور معمول توصیه می کنند یا خیر.
یک بازبینی در سال ۲۰۱۵، چهار کارآزمایی کنترل تصادفی شده را با ۱۵۹ شرکت کننده که دارای یک یا چند جزء از پنج جزء سندرم متابولیک بودند، بررسی کرد.
محققان دریافتند که تغذیه دوران پارینه سنگی در مقایسه با رژیم غذایی معمول به بهبودهای کوتاه مدت و قابل توجهی در موارد زیر منجر شده است:
دور کمر
سطح تری گلیسیرید
فشار خون
سطوح لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول “خوب”.
قند خون ناشتا
این مطالعه نشان داد که میانگین کاهش وزن ۳.۵۲ کیلوگرم به علاوه کاهش دور کمر و شاخص توده بدنی (BMI) در افرادی که از رژیم پارینه سنگی پیروی می کردند در مقایسه با افرادی که از سایر رژیم های معمول استفاده می کردند مشاهده شده است.
محققان این مطالعه پیشنهاد میکنند پیروی از یک رژیم غذایی سرخپوشان احتمالا خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش دهد، زیرا داشتن وزن اضافی یکی از عوامل خطر اصلی برای پیشرفت بیماری های مزمن است.
آیا رژیم پالئو بهتر از رژیم های دیگر است؟
نتایج یک مطالعه نشان می دهد افرادی که از رژیم غذایی سرخپوشان یا مدیترانه ای پیروی می کردند، مرگ و میر ناشی از همه علل را کاهش دادند، استرس اکسیداتیو کمتری داشتند و مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی و سرطان را کاهش دادند.
این متن توسط تحریریه فارمافوری با استفاده از منابع متعدد تهیه و تالیف شده است. بازنشر آن تنها با ذکر منبع مجاز است.